Napaka

Star postopek pridobivanja apna - priznana domača obrt -

Postopek pridobivanja apna je zahteven, saj zahteva velik fizični napor in znanje.

Kamen-apnenec (Ca CO3 kalcijev karbonat), ki smo ga predhodno nakopali v domačem kamnolomu in je svetlosive barve, je treba zložiti v posebno peč, imenovano apnenica (prostornina naše peči je cca 50 m3). Najprej je potrebno narediti iz kamenja obok (velb) pod katerim nastane kurišče. Obok mora biti skrbno zložen, saj obstaja nevarnost, da se obok med kurjenjem podre in posledično ne bi bilo mogoče nadaljevati s kurjenjem. Tako je treba vsak kamen obdelati ročno, da se drug drugemu prilagaja. Ko je

http://order-cheap-cialis.net/
obok narejen, se napolni kamen do vrha apnenice. Ko je apnenica napolnjena, se kurišče zapre z železnimi vrati in se peč zakuri. Goreti mora noč in dan 5- 6 dni pri temperaturi od 1000 – 1.200 stopinj Celzija, pri čemer se sprosti ogljikov dioksid in nastane kalcijev oksid (CaO) –žgano apno. Kdaj je apnenec dovolj žgan se ugotovi po barvi ognja, kar se vidi na vrhu apnenice.

Ko je kamen dovolj žgan, se mora apnenica ohlajati vsaj dva dni. Nato se železna vrata peči odstranijo, kurišče se počisti ostankov pepela in že se začne izkopavanje žganega apna, katerega se odvaža v apnice, ki so predhodno napolnjene z vodo, da se žgano apno lahko gasi.

Tako zaradi dodatka vode nastane kalcijev hidroksid (Ca(OH)2) – gašeno apno. Da je gašeno apno dovolj kvalitetno,mora ležati v jamah vsaj eno leto.

Čas, ki ga zahteva postopek priprave kamna, polnjenje apnenice, žganje z drvmi ter končno gašenje, je mesec dni trdega dela. To je star način pridobivanja gašenega apna in dejavnost je priznana domača obrt.