Napaka

Stene imamo pobeljene z jupolom. Ali lahko nanašamo vašo apneno barvo na jupol?

Priporočljivo je jupol odstraniti, lahko pa apneno barvo nanašamo tudi na jupol (dva premaza). Medtem ko je površina pobarvana z jupolom gladka, je povšina apnene barve rahlo hrapava.


Koliko časa priporočate sušenje po prvem nanosu, oz. kdaj naj belim drugič?

Sicer je odvisno od vremena, oz. od temperature in vlažnosti zraka, ker to vpliva na čas sušenja, vendar priporočamo da se vsaj en dan suši, kar pomeni, da je dobro izvajati drugi nanos naslednji dan.


Imam novogradnjo. Kateri vrstni red oz. katere vaše izdelke priporočate za prvi nanos in kolikokrat je dobro nanašati belež?

Pri novogradnji za prvi nanos priporočamo gašeno apno, ki ga nanašamo s čopičem oz. brizganjem, nato pa drugi in tretji nanos z apneno barvo, ki jo lahko nanašamo z valjčkom. Poraba gašenega apna je 1kg / 6 m2 površine. Prav tako 1 l apnene barve/ 6 m2 površine.


Zanima me, če se gašeno apno s katerim bi belil stene v hiši briše in pušča bele madeže na obleki?

Kalcijev hidroksid-gašeno

portail
apno reagira z ogljikovim dioksidom iz zraka, kar pomeni, da se apno strdi-okamni in se ne briše. Izkušnje pa so pokazale tudi, da pri zelo visokih temperaturah zraka, torej v poletni vročini, se belež tako hitro suši in ker ni nič vlage v zraku se lahko zgodi, da na površini zidu nastaja nevidni prah, ki se briše. To so redke izjeme, pa vendar si velja zapomniti.


Ali je potrebno apneno barvo pred uporabo razredčiti z vodo in v kakšnem razmerju?

Apneno barvo je potrebno pred uporabo razredčiti z vodo in sicer do 15 %, kar je odvisno od zidu. Zid, ki močno vpija je potrebno bolj razredčiti, da ja beljenje na izgled enakomerno in videz lepši.


Mansardno stanovanje smo obnovili in uporabili gips plošče (knauf) za stropne površine ter predelne stene. Ali lahko apneno barvo nanašamo direktno na gips plošče ali je potrebno predhodno kitanje sten?

Apneno barvo lahko nanašate direktno na gips plošče, ker je dobro oprijemljiva. Kot v vseh primerih se stene samo predhodno bandažira.