Napaka

Žgano apno

Pomemben je način proizvodnje. Žgano apno je stoletna tradicija našega kraja in našega podjetja. Nastane pri žganju apnenca v peči pri temperaturi od 1000– 1.200 stopinj celzija. Pri žganju se iz apnenca izloči ogljikov dioksid in nastane kalcijev oksid-žgano apno. Za žganje se uporabljajo drva. Kuriti je potrebno neprekinjeno 6-7 dni. Sam postopek in način žganja apnenca prispevata k temu, da končni izdelek lahko ponudi prednosti pred ostalimi podobnimi izdelki.

Gašeno apno

Gašeno apno (apneno testo), nastane z razstapljanjem žganega apna v vodi. Pred uporabo mora najmanj eno leto ležati v jamah, saj se mu s tem izboljša kakovost.

Uporaba gašenega apna

Uporabno je za beljenje prostorov, pripravo grobe ali fine malte, za obnavljanje starih spomeniško zaščitenih objektov, za zidanje krušnih in podobnih peči, štedilnikov, kjer se ne priporoča dodajanje cementa.

Za beljenje novih prostorov moramo za prvi premaz, ki ga mojstri imenujejo "zidarsko beljenje", gašeno apno z vodo razredčiti 1:5, drugi premaz 1:2(1:1). Za končni premaz priporočamo našo apneno barvo, ki se nanaša z valjčkom. Če se pri beljenju pojavijo na prej nevidnih razpokah črte, je treba zid pred naslednjim nanosom rahlo prebrusiti. Apno je zaradi svoje sestave fungicitno in dezinfekcijsko sredstvo. Apneni premaz je

dobro parapropusten, kar omogoča boljšo klimo v prostorih. Ker je apno uležano in kvalitetno, se ne briše in ne plesni.

Poraba pri beljenju: zadostuje za približno 150m2 pri redčenju 1:1

 

Enostavna je priprava grobe ali fine malte, ker je apno v obliki paste.

  • groba malta- razmerje apno-pesek 1:3 ali (1:4)
  • fina malta- razmerje apno-mivka je 1:1 ali (1:2)

 

Uporaba apna v kmetijstvu

Apno se uporablja za beljenje debel dreves, še posebno sadnih dreves, za preprečitev pokanja skorje dreves, kajti rane povzročene s pokanjem so namreč idealna vdorna mesta povzročiteljev bolezni.

Premaz ima tudi antimikrobne lastnosti, ki zagotavljajo higienske in sanitarne ugodnosti za živali v hlevih.

 

Pakiranje

  • v vrečah po 25 kg
  • v vedrih po 25 kg
  • v vedrih po 15 kg

Za večje količine-možnost polnjenja v lastno embalažo (npr. v sode).

Apnena barva

Apnena barva je premaz narejen iz kvalitetnega gašenega apna. Je 100 % naravna mineralna bela barva na osnovi apna, ki omogoča zdravo in prijetno klimo v bivalnih prostorih. Je kvalitetna dobro oprijemljiva in pokrivna. Ne vsebuje umetnih materialov in ne povzroča alergij. Premaz iz apnene barve je dobro parapropusten,

kar je zelo pomembno v zaprtih prostorih. Zaradi vsebnosti apna, ki je naravno fungicidno in dezinfekcijsko sredstvo, preprečuje nastajanje plesni na zidu.

Uporaba:

Pred uporabo dobro premešamo in za prvi nanos na nov omet z vodo razredčimo 1:1, naslednje nanose pa po potrebi razredčimo do 15%, odvisno od vpojnosti podlage. Če se pokažejo prej nevidne rahle razpoke na ometu, je potrebno pred naslednjim nanosom steno rahlo prebrusiti. Po uporabi barvo zaprite.

Z njo lahko barvamo notranje ali zunanje zidne površine. Oprijemljiva je tudi na mavčne in betonske podlage.

Nanašamo jo z dolgodlakim (sintetičnim) pleskarskim valjčkom, čopičem ali z brizganjem.

Niansiranje:  s suhimi oksidnimi barvami (katere je potrebno predhodno raztapljati v vodi) ali tekočimi akrilnimi barvami.

Kdor na zdravje se spozna, povsod na zidu apno ima!

Pakiranje :

  • v vedrih po 16 l (zadostuje za približno 80m2- enkratni nanos)
  • v vedrih po 11 l (zadostuje za približno 55m2- enkratni nanos)
  • v vedrih po 5 l (zadostuje za približno 25m2- enkratni nanos)

Apnena fasadna barva

Je naravna mineralna barva na osnovi staranega gašenega apna. Je kvalitetna, dobro oprijemljiva in obstojna. Primerna je za barvanje fasad na novih in starih objektih. Njeno

uporabo priporočamo tudi na starejših kamnitih objektih, kot so cerkve in podobne spomeniško zaščitene zgradbe.

Nanašamo jo lahko z valjčkom, čopičem ali z brizganjem.

Niansiranje: s suhimi oksidnimi ali tekočimi akrilnimi barvami.

Pakiranje:

  • v vedrih po 16 l